2013. november 1., péntek

Kukoricázunk...Kukoricázzunk! :)

Mostanában kicsit el vagyok maradva mindennel....a blog írással is! Ennek azért megvan a magyarázata, de iparkodok, hogy itt is tudjak mindig valami újat és hasznosat írni.

Van egy nagyon kedves és szívemhez közelálló játék, amit elég régen játszottunk a gyerekekkel. Pedig nagyon szeretik, szeretjük! 
Rém egyszerű a játék és rendkívül környezet- és gyermekbarát!  Biztos mindenki ismeri a puffasztott, sós, olajos kukorica rudacskákat, amelyeket a gyerekek előszeretettel fogyasztanak! Lényegét tekintve keményítőből, ételfestékből álló kis rudacskák ezek is, csak nem sósak és nem olajosak! (Bevallom meg is kóstoltam! Nagyon rossz az íze, a gyerek sem szerette :)

Ezeket a rudacskákat fel lehet vágni karikára, csíkokra vagy össze lehet pödörni, nyomkodni... Rendkívül jó eszköz a finom-motorika fejlesztéséhez, a színek gyakorlásához, a képzelet és térlátás fejlesztéséhez (3D), a szem-kéz koordináció javításához, és még sorolhatnám.

Nem kell más hozzá, csak egy nedves kis rongy (ami a játék dobozában is mellékelve van), és maga a keményítős rudacskák.

Én javaslom, hogy először nyomtassunk ki egyszerű rajzokat, vagy mi magunk rajzoljunk egy házat, autót, virágot egy lapra és a már felkarikázott kukorica darabokat nyomkodjuk a lapra. Hagyjuk, hogy a gyermek maga válasszon színt, maga darabolja fel a rudat és maszatoljon! Nagyon fogja élvezni! Fontos, hogy érezze a játék lényegét, vagyis azt, hogy felvágom a rudat, a nedves rongyhoz nyomkodom, majd a papírra! Finom-motorika :)Számomra egy nagyon meghatározó élmény volt, mikor egy rendezvény alkalmával találkoztam egy hiperaktív kisfiúval! Édesanyja gyorsan felvázolta, hogy nem fogja érdekelni ez a játék, ne törjem magam, hogy elmagyarázom a gyermeknek, nem fog leülni. Én azért megpróbáltam és láss csodát, a kisfiú leült és 40 percet játszott ezzel az egy fajta játékkal! Nagy volt a boldogság :)
Sok gyermek kiválogat bizonyos színeket és csak azzal játszik, ettől nem kell megijedni. Ahány gyermek, annyiféle képen játszik!


A kis segítségem :)

A következő lépés, mikor térben építkezünk! Ez sem olyan egyszerű, mert csak azt a bizonyos részét szabad megnedvesíteni a rúdnak, amelyet szeretnénk, hogy ragadjon. Először itt is az egyszerű formákra kell törekedni, aztán a határ a csillagos ég :) Jó szórakozást :)

http://www.akebiajatek.hu/playmais

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése