2014. február 26., szerda

Ujjfestés minden mennyiségben....

Tavaly rész vettem egy előadáson, amely arról szólt, hogy hogyan tudjuk felkészíteni gyermekeinket az iskolára és milyen alternatívák, játékok léteznek fejlesztésükre. Igen meglepő volt sok ember számára, amit a sok éve ebben a szakmában dolgozó szakemberek javasoltak! Ez igen aktuális téma mindenki számára, ha iskolába készül a gyerek, akkor azért, ha még nem, akkor meg azért, ha kicsi még, akkor meg azért...
Ígérem hamarosan írok ezzel kapcsolatban is, de most az egyik ilyen játékot szeretném kicsit előtérbe helyezni, amit sajnos az óvodákban nem nagyon játszanak, szerepe pedig igen fontos lenne. Persze ez is "csak" egy játék, a sok egyszerű, ám nagyszerű kreatív játékok közül

Ez a "játék" az ujjfestés !

Kicsit azt érzem, hogy sokan azért nem szeretjük, mert minden maszatos lesz és nehezen takarítható és nem is gondoljuk, hogy olyan igazán élvezi a gyerek, meg az alkotások sem olyan szemet gyönyörködtetőek, nem ül ott a gyerek olyan sokat, hogy megérné nekünk előpakolni, takarítani stb. Pedig! Önmagába véve MINDEN  képzőművészeti jellegű foglalkozás, az esztétikai nevelés pótolhatatlan kelléke. 

Ide sorolható az ujjfestés, festés, gyurmázás, agyagozás, különböző zssírkréták használata, mozaikolás, nyomdázás, varrások-kötések stb. A rajzolást, festést terápiák (speciális igényű és nevelésre szoruló gyermekek estében is) alkalmával is használják, melyek során a gyermek olyan intenzíven élni meg, éli át újra élményeit, hogy azokat sokszor (vagy mindig?) alkotásaiban könnyebben ki tudja fejezni, mint szavakban. (Miközben ezeket a sorokat írom, egy jó ötletem támadt, miszerint megkérem a gyerekeket, hogy komolyzenei aláfestés hatására rajzoljanak! :) ) 


 Na de visszatérve az ujjfestésre. Minél nagyobb felületen fest a gyerek, annál jobb. Ez a felület, alkalmas a mélyebb és világosabb színek használatára, minél nagyobb felületen, vagyis a gyerek nem érzi, hogy határok közé lenne szorítva. Itt aztán lehet aprólékosabban vagy éppen ellenkezőleg, hatalmas mozdulatokkal alkotni. Egy másik fontos dolog van, hogy a gyermek mindenféle képen elkezd játszani a festékkel és  közvetlenül érintkezhet a festékkel (nincs tiltás!), amely egy újabb örömszerzési forrást jelent számára.
Mindezek mellett fejleszti a szem-kézkoordinációját (üzenem az anyukának, akivel a hétvégén beszélgettem, hogy tessék ujjfesteni!), a finom-motorikát és a fantáziát, az alkotás örömét, a vizuális észlelést és a sík-térbeliséget, erősítik az ujjakat és izomzatait (helyes és pontos ceruzafogást alapozzuk meg vele)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése