2014. augusztus 29., péntek

Origami

Ismét eltelt egy csomó idő mióta utoljára írtam, de itt vagyok, lassan vége a nyárnak!Remélem sikerül egy pár ötletet megvalósítani a Bakancslistáról ;-)Ebben a bejegyzésemben az origamiról fogok egy kicsit mesélni, hogy mire is való, mit fejleszt és hogy miért is kéne egy kicsit jobban szeretnünk.

Az origamiról nekem mindig Japán jut eszembe. A fegyelem, a pontosság, a szabályok, a cseresznyefa, a Fudzsi (Fuji), Hello Kitty ...meg persze egy csomó más, mint a művészet, a technika. Csupa pozitív dolog! Pedig állítólag eredetileg Kínából vagy Koreából került át Japánba a 'papírhajtogatás' művészete,nem is Japán találmány. 

Mikor az origamiról beszélünk, akkor természetesen különböző korosztályoknál más és mást jelent a papírhajtogatás, más és más precizitással hajtogatnak a gyerekek.  A kicsiknek először csak maga a papírhajtogatás okoz örömöt, itt még ne törekedjünk a precíz, pontos hajtogatásra, hanem hagyjuk had élvezzék a hajtogatást.

Mivel közeledik az iskola és a kicsiknek az óvoda,így bátran gyakoroljuk az origamizást, mert remek iskola-, óvoda előkészítő elfoglaltság!

Nagyon fontos fejlesztő-pedagógiai módszer, amelyet nem lehet elég korán elkezdeni. Remekül fejleszti a szem-kéz koordinációját, a fül és a kéz összehangolódását,ami által a rövid és hosszútávú memória, az irányított figyelem is fejlődik. Miközben az ujjak és a kézfej izomzatát erősíti, mindkét kezet használjuk és ezzel össze tudjuk hangolni őket.  A kézfej izomzatának erősítése pedig az iskolában (de akár mondhatnám az óvodában is már!) fontos szempont (ceruza helyes fogása!)

A kézfej izomzatának fejlesztéséről egy teljesen külön bejegyzést fogok szánni,mert különösen fontosnak tartom és amit sokan nem vesznek komolyan. Mikor a gyerek bekerül az iskolába szembesülnek, hogy mekkora problémát is jelent egyáltalán megfogni a ceruzát (és ilyenkor jönnek a különböző ceruzafogók).

Szóval a gondolkodás fejlődésében is fontos szerepet tölt be az origami, vagyis a rész-egész fogalmat hamar megtanulják a gyerekek és az azonosság-különbség felismerését is elsajátítják.
Nagyon fontos, hogy a leírások olvasgatása és értelmezése során fejlődik az olvasás és szövegértési készség is! Bővíti tehát a szókincset.  


Nem elégszer hangoztatják, hogy a vizuális készség fejlesztése milyen fontos, térérzéket és a síkban-térben való tájékozódást is remekül támogatja, valamint gondoljunk csak bele, hogy a geometriai alakzatokat és fogalmakat is milyen hamar meglehet tanítani egy gyereknek az utasítások alapján pl.:  négyzet, téglalap, oldal, átló, csúcs, középpont, felező, felezés, negyedelés, tükrözés stb

Mivel a hajtogatásnál fontos a türelem, ezért észrevétlenül fejlődik a tolerancia és ezzel együtt a társas kapcsolatok is, valamint a pontosság és a sorrend betartása. Ezek által a sikerélmény garantált. 
Gondoljunk csak bele,hogy ezek mind mind milyen fontos elvárások. Ezeket mind meg kell tanulnia egy gyereknek, megvárni míg a társa beszél, nem közbe vágni, pontosan el kell tudnia mondani, hogy mit olvasott, a matematikai feladatot pontos sorrendben kell megoldania és még sorolhatnám.

A japánok idős korban a memória karbantartására használják az origamit, vagyis a hajtogatást. 
Remek lakásdíszeket lehet a készíteni, remélem lesz időm, hogy be is mutassak 1-2 ilyen remek darabot!

Origamira fel!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése