2014. október 16., csütörtök

CRAYON ROCKS - Grafomotorikus fejlesztés 2. rész


 Crayon Rocks

A grafomotorikus fejlesztés, a finom mozgások koordinációjának, a rajz- és íráskészségének a fejlesztését jelenti, vagyis egyben diszgráfia és diszlexia prevenciót és korrekciót is jelent.  Ennek hiányában a helyes író és rajzoló mozgások elsajátítása nélkülözhetetlen.
A "grafomotorikus" szó jelentése írómozgást jelent, de az összes finom mozgás-koordinációt igénylő tevékenységet ide soroljuk, szűkebb értelemben pedig a rajz- és íráskészséggel kapcsolatos mozgások összefoglaló kifejezése.


Az ideális ceruzafogásnál a hüvelyk- és mutatóujj fogja a ceruzát, a középső ujj pedig alátámaszt. Erre egy jó kis gyakorlatot itt találsz, de ezt csak nagyobb gyerekeknél tudod kivitelezni.

Mikor a kézfej izmai görcsös állapotban vannak, a gyermek rengeteg felesleges energiát használ el, hamar kifárad írás/rajzolás közben. Ha ez a görcsös állapot fenn marad, a gyermek nemcsak a kezével ír, hanem ezt követi a lába, nyelve, válla, feje és ebben a görcsös állapotban el is kedvtelenedik, hiszen nem talál benne élvezetet, kudarcot él meg.
Rengeteg gyakorlat létezik az ujjak és a kéz mozgásának játékos fejlesztésére, erősítésére és koordinációjára. Ezek mind hozzájárulnak a helyes ceruzafogáshoz. 

Minél alacsonyabb életkorban javítjuk a hibás ceruzafogást, annál biztosabbak lehetünk a sikerben.


Barbara Lee

Ha jobban belegondolunk, akkor Barbara Lee, a Crayon Rocks feltalálója 23 éves fejlesztőpedagógiás tapasztalatával is rájött, hogy ugyan sok olyan gyakorlat van,ami ezeket az izmokat fejleszti, de olyan eszköz (ceruza, toll, ecset, filctoll stb.) nincs, ami a rajzoláson keresztül fejleszt. Erre született meg a Crayon Rocks zsírkréta!

Formája és mérete szánt szándékkal ekkora, a kis mélyedések a krétán pedig direkt vannak ott. Pont a hüvelykujjak meg támasztására.
Látjátok? --->

 A zsírkréta az első olyan rajzeszköz, amit a gyermekeknek használniuk kéne/kell! Ezért is a zsírkréta olyan fontos, hogy milyen. Ez pont olyan amilyennek lennie kell!


  • Nem törik! - Kérésre teszteltem, a gyerekek néztek is rám furcsán miért vágom a földhöz őket
  • Selymesen fog - gyönyörűen siklik a papíron (kartonon is), fa díszeken 
  • Lassan kopik - Jöttek a kérdések az utóbbi időben, hogy hát biztosan olyan hamar elfogy?! Én meg csak mondtam/írtam, hogy nem, de ha igen, akkor annak örülni kell, mert akkor tényleg szereti a gyermek! Ha veszünk egy átlagos ceruza készletet, akkor ezt pont ennyibe kerül, és azt kb. 2 hét alatt elhegyezi a gyerek elsőben (tapasztalat!) 
  • Könnyen lemosható - műanyag és kerámia felületekről, laminált padlóról nedves szivaccsal, más semmi nem kell hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése